Ventilator

Director
Jaka Ivanc
Premijera
26.10.2018.


Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz i Gledališče Koper napravili su jednu urnebesnu komediju - "Ventilator", inspirisan "Lepezom" Karla Goldonija, u režiji Jake Ivanca, našoj publici poznatog po predstavi "Buba" (tekst Mladena Popovića, koja je bila izvedena u zvaničnoj konkurenciji Sterijinog pozorja pre nekoliko godina). U ovoj koprodukciji igraju četiri člana naše kuće: Zoltan Širmer, Judit Laslo, Daniel Husta i Lehel Šoltiš. Među slovenačkim kolegama su: Tjaša Hrovat, Anja Drnovšek, Rok Matek, Gorazd Žilavec, Igor Štamulak, Aleš Valič, Danijel  Malalan. Scenograf će biti Greta Godnič, kostimograf Andrej Vrhovnik, kompozitor Davor Herceg a koreograf Miha Krušič. Slovenačka premijera biće u oktobru a novosadska u novembru, u okviru festivala Synergy. 

Saradnja dva teatra, inače, počela je pre nekoliko godina, prilikom gostovanja Koprana na našoj "Operi ultimi". Usledila su međusobna gostovanja: izuzetnih "Čeličnih magnolija" i urnebesnog "Alana Forda" kod nas te naših "Crnog", "Neoplante" i "Piaf marche" u Kopru.

“O čemu je “Ventilator"?

Karlo Goldoni napisao je “Lepezu” u leto 1763. za Italijansku komediju u Parizu. To je tipična komedija zapleta a reditelj Jaka Ivanc postaviće je kao kraj civilizacije, na ruševinama sveta, uništenog globalnim zagrevanjem i raznim drugim atacima na prirodu. Ljudima je u takvim okolnostima ostao samo jedan razlog da žive - ljubav. Biće tu puno muzike i nesporazuma koji će pokušati da se reše na tri, čak četiri jezika…  "Ventilator" je urnebesna komedija po tekstu  "Lepeza"  Karla Goldonija, smeštena u postapokaliptičkoj sredini u kojoj su preživeli samo najsuicidniji narodi civilizacije - Mađari i Slovenci. Kandidi se slomi lepeza, a njen ljubavnik, umesto lepeze, kupi joj ventilator... Vrteći se ukrug, ovaj čarobni predmet podiže sve veći haos... Na kraju, naravno, prava ljubav preživi i apokalipsu...

 

Gledališće Koper

Premda se Gledališče Kopar smatra drugim najmlađim profesionalnim teatrom u Sloveniji, pozorišni život u ovom gradu ima dugu tradiciju. Istorijski izvori navode da je Koper imao pozorište još u vreme Mletačke republike 1878.  godine. Tu je utemeljena prva slavenska čitaonica a 1907. Dramska grupa Istra. Početkom Prvog svetskog rata Dramska grupa je prestala delovati a kasnijim priključenjem ovoga prostora Italiji ubrzo je zamro sav slavenski kulturni život. Osnivanjem kulturnih ustanova u Kopru, početkom pedesetih godina minulog stoleća, 1951. su utemeljena dva profesionalna teatra: Slovensko ljudsko gledališče i Teatro del Popolo Capodistria, koja su tri godine kasnije morala zatvoriti vrata. Prvo profesionalno pozorište – Gledališče slovenskega Primorja Koper – grad je dobio 1954. godine, ali je i ono prestalo delovati već 1958. godine. Narednih godina i desetleća bilo je više pokušaja oživljavanja profesionalne pozorišne djelatnosti. Grad Koper je tek 2000. godine doneo odluku o utemeljenju profesionalnog Gledališča Koper, koje počinje profesionalno delovati 1. januara 2001. godine.

Gledališče Koper Teatro Capodistria svake godine pripremi najmanje pet premijera a dve trećine predstava odigra na gostovanjima. U minulom desetleću zavredelo je glas pozorišta otvorenog različitim autorskim pristupima i rediteljskim poetikama. Posebno mesto u repertoaru Gledališča Koper zauzimaju koprodukcije s teatrima u Sloveniji i inostranstvu. Među najuspješnijima su: Alan Ford s Kamernim teatrom 55 iz Sarajeva te hit predstava Barufe Carla Goldonija i Predraga Lucića, koja je udružila četiri pozorišne kuće iz tri države - Gledališče Koper i Slovensko nacionalneo kazalište Nova Gorica iz Slovenije, Slovensko stalno gledališče Trst te Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula iz Hrvatske.

Pozorište, koje od njegovog utemeljenja vodi rediteljka Katja Pegan, do danas je gostovalo na svim značajnijim slovenskim pozorišnim festivalima, u teatrima negdašnjih jugoslovenskih republika, te u Italiji, Francuskoj i Rumuniji, primivši za svoje predstave brojne ugledne festivalske nagrade i priznanja.

Reditelj Jaka Ivanc

Rođen je 1975. godine u Ljubljani. Diplomirao je pod mentrorstvom Dušana Jovanovića na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio film i televiziju. Već sa svojim prvim projektom “Buba”, po tekstu našeg Mladena Popovića, u Mladinskom gledališću Ljubljana skrenuo je pažnju javnosti učestvovanjem u zvaničnom program Sterijinog pozorja. Između ostalog, u  Drami SNG-a režirao je “Paviljone” Milene Marković. Osim režijom, bavi se dramaturgijom, scenskim dizajnom i video artom. Režira i u dečjem pozorištu. Posebna karakteristika njegovog rada je da traži univerzalni vizuelni jezik za svaku dramu, s akcentom na njenu muzikalnost. Smatra se jednim od najoriginalnijih reditelja u Sloveniji. Dobitnik je niza nagrada. Trenutno zaposlen kao reditelj u Gledališu Koper.

Gallery

Ventilator

Partners

Follow us on Facebook