Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Carlotta Grisi-od Vižinade do vječnosti

Reditelj
Ljiljana Gvozdenović
Trajanje
50
minuta
Gostovanje


Produkcija: Umetnički Festival “Rovinj, Art &more” i “Opera b.b.” iz Zagreba 

Autor teksta-Annamaria Serda

Autor muzike: Darijan Ivezić

Tekst songova:Annamaria Serda

Audio i video intervencije-Siniša Galović

Fotograf: Srđan Doroški 

Uloge:
Annamaria Serda
Ronald Braus

Pijanista:

Mario Čopor

 

Predstava “Carlotta Grisi -od Vižinade do vječnosti” je dramska predstava sa muzičkim numerama i plesnim deonicama, koja traje 50min. 

Predstava prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi, koja je rođena u malom, bajkovitom Istarskom gradiću (Vižinadi) a zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom  Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletske umetnosti, plešući po svetskim scenama (Pariz, London, St. Petersburg). Malo poznata činjenica je da je napoznatiji balet romantizma “Žizel” napisan upravo za nju. Teofil Gotje, jedan od najpoznatijih pesnika Romantizma, ceo život bio opčinjen Karlotom Grizi i piše libreto “Žizel” upravo inspirisan njenim likom i delom, a Adolf Adam komponuje muziku. 

U srži drame je Karlotin komplikovan odnos sa Žilom Peroom, čuvenim koreografom, koji je bio njen mentor, saradnik i ljubavnik. Nadalje je posebno intrigantno to što je Žil Pero radio koreografiju za “Žizel” međutim njegovo matično pozorište (u Parizu) ga zaobilazi i potpisuju drugog čoveka kao koreografa čuvene “Žizel". On, dakle, u trenutku Karlotinog najvećeg uspeha, doživljava svoj najveći pad.  Ovo je temeljni sukob na kojem se bazira naša predstava koja Vas, u periodu od 50 min, vodi kroz uspone i padove u odnosu i životu dvoje legendarnih umetnika, popraćeno plesnim deonicama i songovima, koji se izvode uživo uz pratnju pijaniste. Predstava je pretpremijeru imala u samoj Vižinadi ispred rodne kuće Karlote Grizi, a premijeru 02. oktobra.2021. godine u Rovinju u Kazalištu Gandusio u sklopu Umetničkog Festivala “Rovinj, Art&more” čiji je umjetnički direktor, operni pevač i glumac koji u ovoj predstavi tumači lik Žila Peroa, gosp. Ronald Braus. 

 

Teme koje se prožimaju kroz predstavu jesu odnos ljubavi i slobode, ljubavi i umetnosti, kako sačuvati samostalnost i individualnost u odnosu na zahteve profesije, publike i nama najbliskijih osoba? 

Ovo je ujedno i praktičan deo Umetničkog Doktorata glumice Annamarie Serde koji radi pod mentorstvom prof. Vide Ognjenović, na Fakultetu Savremenih Umetnosti u Beogradu. 

Predstava je krajem 2021.godine dobila Nagradu Sv.Eufemija, Nagradu Festivala “Rovinj,Art&more” za Promociju i Revitalizaciju Kulturne Baštine Istre.

 

Nadahnuta Annamaria Serda izlazi na scenu sasvim ubedljivo da se u trenutku ne može razaznati da li balerina glumi ili glumica igra balet. Suveren scenski pokret, svedena scenografija koja sugeriše pravac kretanja, koloristički bogat kostim koji lik postavlja u raspon od nestašne devojčice do neminovne artistkinje, vezuju pažnju i otvaraju široki horizont očekivanja.

(Đorđe D. Sibinović, 11. 02. 2022)

 

Troje ljudi na sceni oživljavaju “lik I delo” velikih baletskih umetnika, tekstom, dijalozima i songovima koji u svakom trenutku drže pažnju publike. Prate se i naglašavaju značajni periodi u životu i karijeri Carlotte Grisi i Juleusa Perrota. Pred nama su samosvojni likovi čiji razvoj i odnose uverljivo donose glumica Annamaria Serda i glumac Ronald Braus.

(Milosava Mika Pavlović, 16. 02. 2022)

Partneri

Pratite nas na Facebooku