Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Grobnica za Borisa Davidoviča

Reditelj
Aleksandar Popovski
Velika scena
Trajanje
95
minuta
Premijera
02.10.2017.


O čemu je "Grobnica za Borisa Davidoviča?

„I revolucija više neće jesti svoju decu, samo ih redom rađa, kako bi pisac rekao, raskrečen nad grobom, zato su potrebni noviji i noviji grobovi, i duša plače ako ih nema, jer onda više nema za šta da se bore, onemoćaju noge, umorno vise naoružane ruke, i ne ori se pesma, samo se čuje kreštanje vrana, na slavnom groblju revolucija.

 

Ko je ko u predstavi?

Silvia Križan
Gabriela Crnković/Terezia Figura
Emina Elor
Agota Ferenc
Atila Giric
Daniel Gomboš
Daniel Husta
Ištvan Kereši
Judit Laslo
Arpad Mesaroš
Atila Nemet
Gabor Pongo
Zoltan Širmer

Adaptacija: Erne Verebeš, k. g.
Muzika: Marjan Nećak, k. g.
Koreograf: Ista Stepanov, k. g.
Scenografija: Aleksandar Popovski, k. g.
Kostim: Snežana Pešić Rajić, k. g.
Svetlo: Robert Majoroš
Ton: Tibor Biro
Sufler, inspicijent: Aleksandra Biro
Foto: Srđan Doroški

Režija: Aleksandar Popovski, k. g.

Predstavu je finansijski podržala Uprava za kulturu i obrazovanje grada Novog Sada

* * *

Čista poezija uma. Duhovita, Oštra. Delikatna. Opominjuća. Koja se dugo pamti. Takva je "Grobnica za Borisa Davidoviča". Danilo Kiš u režiji Aleksandra Popovskog – predstava "Grobnica za Borisa Davidoviča"- najneobičniji je Kiš koji je ikada izveden na scenama u Srbiji. Čuveni tekst dramatizovao je Erne Verebeš. U predstavi igraju: Gabriela Crnković, Emina Elor, Agota Ferenc, Atila Giric, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Silvia Križan, Ištvan Kereši, Judit Laslo, Arpad Mesaroš, Atila Nemet, Gabor Pongo i Zoltan Širmer. Koreograf je Ista Stepanov, kompozitor Marjan Nećak (http://www.marjannecak.com/), scenograf sam reditelj a kostimograf Snežana Pešić

„I revolucija više neće jesti svoju decu, samo ih redom rađa, kako bi pisac rekao, raskrečena nad grobom, zato su potrebni noviji i noviji grobovi, i duša plače ako ih nema, jer onda više nema za šta da se bore, onemoćaju noge, umorno vise naoružane ruke, i ne ori se pesma, samo se čuje kreštanje vrana, na slavnom groblju revolucija.“, citat je iz predstave...

O radu na predstavi reditelj Popovski kaže: „Nećemo da se deremo na publiku. Na nju se svi već dovoljno deru... Tražimo atom, zatureni atom želje za pravdoljubljem, atom ljudskosti... Jer to nas drži ljudima. On našu biografiju čini našom. Pitamo se, koliko danas mogu da prođem kroz ovaj svet a da se ne okaljam, da na mojim čizmama ne bude blata... Proći život bez puno blata na cipelama ili izabereš da obuješ čizme pa prođeš kroz život... Izbor je tvoj... Limb između je taj atom za kojim tragamo... Moja lična biografija...“

Dramaturg Erne Verebeš postavlja pitanje i istovremeno daje mogući odgovor: „Ko je Boris Davidovič? I svako, i niko. Taman kad pomisliš da si ga „uhvatio“, prepoznao, ispostavi se da on nije taj. A revolucija teče... Žarko sam želeo na kraju da spoznam kako izgleda  taj lik, ali nisam uspeo u tome.“

Glumci o Kišu, Popovskom, sebi...

Emina Elor: 

Gde je Boris Davidovič? U nama... Samo se ne zove tako...
Ko je Boris Davidović? Naše nezadovoljno, gnevno biće..
Šta je Borisu Davidoviču Kiš? Forma...
Šta su tebi, glumče, Boris Davidović i Kiš? Prostor za igru..
Gde je tu Aleksandar Popovski? Na sredini terena..

Ištvan Kereši:

Gde je Boris Davidovič?  Boris Davidovič je u svima nama koji želimo neku promenu.

Ko je Boris Davidović? Ko je? Revolucionar? Terorist? Legenda? Boris Davidovič je čovek koji gradi bombe veličine oraha, sa velikim razornim moćima.

Šta je Borisu Davidoviču Kiš? Kiš je glas Borisa Davidoviča... Stvaralac, otac, roditelj...? Koji posle stvaranja Borisa Davidoviča  pušta ga da živi svoju legendu, kao u salonima madam Gerasimove.

Šta su tebi Boris Davidović i Kiš? Umetnost, pisani glas, muzika u prozi.

Gde je tu Aleksandar Popovski?  Popovski je umetnik koji taj napisani glas stavlja na scenu i pravi simfoniju od teatra.

Gabriela Crnkovič

Gde je Boris Davidovič?  Na Campo di Fiori stoji kip Giordano Bruna. Jeste li ga videli?

Ko je Boris Davidović? Čovek skriven pod kapuljačem, bez lica i glasa, koji igra skrivalice i pokušava da sklopi mir, kao neki revolucionar kicoš.

Šta je Borisu Davidoviču Kiš? Mementorist

Šta su tebi Boris Davidović i Kiš? Izazov

Gde je tu Aleksandar Popovski?  On je most između ansambla Novosadskog Pozorišta, Kiša,B orisa i publike.

Arpad Mesaroš

 Gde je Boris Davidovič? On se krije u svima nama, sve do 2. oktobra uveče, u 19.00. Pojaviće se još 10. oktobra na daskama Újvidéki Színháza. 

  Ko je Boris Davidović? On je čovek koji veruje da stvaranje istorije pomaže u građenju pojedinca, a ne u rušenju istog. On veruje da je čak i mučnina postojanja       mnogo bolja nego beskrajna praznina nepostojanja.

  Šta je Borisu Davidoviču Kiš?  Veza (lobi) da dopre do što više ljudi.

   Šta su tebi Boris Davidović i Kiš? Boris Davidovič je borac, istovremeno i revolucionar i terorista. Kiš je intelektualni masturbant koji dobro piše.

   Gde je tu Aleksandar Popovski?  Aleksandar Popovski je živi dokaz za to da se može i bez napona, nervoze i histerije napraviti nezaboravan proces i dobra predstava.

Gabor Pongo

Gde je Boris Davidovič? Zapravo, Boris je prisutan svudge oko nas i u nama! Mislim da on nije neko ko se skriva, već je naše društvo toliko raspadnuto i da smo mi toliko sebični i otuđeni jedni od drugih da, kad bi stajao pored nas, ni onda ga ne bismo primetili.

Ko je Boris Davidovič? Boris Davidovič je neko ko će večno da ukazuje na naše najgore ljudske osobine a to je zlo - sveprisutno zlo u najčistijem obliku. Međutim, to zlo nije metafizičko; naprotiv, ono je vrlo ovozemaljsko i opipljivo. Nalazi se u sistemu, mehanizmu vlasti i u ljudima - zupčanicima tog mehanizma. U istoriji.

Šta je Borisu Davidoviču Kiš? Boris Davidovič je izneo Kiševu istinu o kojoj u to vreme (ali ni sada) nije bilo poželjno govoriti. U neku ruku, želeo on to ili ne, Boris je doveo Kiša do „Časa anatomije“, što će reći da je to na šta je Boris ukazao bilo bezvredno ili bezopasno, niko se njome ne bi bavio, niti bi se toliko jedio zbog njenog sadržaja.

Šta su tebi Boris Davidovič i Kiš? Kiš i Boris su mi postali najbolji prijatelji. Opominju me da ne gledam na svet kroz ružičasti filter, da ne verujem slepo u ljude i da živim u svetu gde su se već pomešani pojmovi i njihova značenja ( revolucionar=terorist / slobodouman=liberalist, itd.)…Pomažu mi da prepoznam zlo, jer, ako si svestan da ono postoji, lakše ćeš ga izmanipulisati, ignorisati ili eliminisati.

Gde je tu Aleksandar Popovski? Popovski je tu da nas kao umetnike I kao ljude aranžira u jednu čudnu kompoziciju koja nam neminovno pokazuje da su ljubav, zlo, sudbina, sreća I samo društvo (takvo je kakvo je) sastavni deo naših života. Mera za humor u ovom okrutnom svetu je isto jako važna, a on tu meru neverovatno precizno oseća I prenosi nama I publici. On je sjajan čovek I umetnik ”kompozitor” sa kojim svaki ton, takt I cela kompozicija postaju melem za uši.

    Galerija

    Partneri

    Pratite nas na Facebooku