Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

GROBNICA ZA BORISA DAVIDOVIČA NA GOSTOVANJU U ŠOPRONU

Novosadsko pozorište je u subotu, 21. septembra, gostovalo u Šopronu (Mađarska), gde je u okviru pratećeg sadržaja Progress festivala odigrana predstava Grobnica za Borisa Davidoviča.

Progress je međunarodni festival alternativnog i amaterskog pozorišta, koji postoji od 2017. godine. Ove godine se održava u periodu od 21. do 25. septembra, a program se odvija u Pozorištu Petefi i u prostorijama Kulturnog centra Franc List. U trećem izdanju Progress-a publici će se u takmičarskom delu, osim četiri teatra iz Mađarske, predstaviti i glumci iz Rusije, Češke, Slovačke, te Hrvatske.

Ove godine se u Mađarskoj obeležava trideset godina od takozvanog Panevropskog piknika – mirnih protesta održanih na granici Mađarske i Austrije, u neposrednoj blizini Šoprona, za koje se smatra da su doprineli padu Berlinskog zida, i ponovnom ujedninjenju Nemačke. Zbog toga su organizatori festivala deo pratećeg programa posvetili podsećanju na ovaj istorijski momenat. Prema rečima Andraša Patakija – umetničkog rukovodioca Pozorišta Petefi u Šopronu, koji je ujedno i jedan od selektora festivala – revolucionarni komad koji se igra u Novosadskom pozorištu je u tom smislu poseban dar za ovdašnju pozorišnu publiku (https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1272-ujra-progress!.html).

Sem toga, ova predstava ima izgrađenu reputaciju u Mađarskoj, gde je više puta igrana sa izuzetnim uspehom. Grobnica za Borisa Davidoviča nosilac je značajnih odlikovanja, među kojima su dve nagrade sa festivala POST u Pečuju – za kolektivnu igru ansambla Novosadskog pozorišta, kao i za najbolju muziku kompozitora Marjana Nećaka; sa Festivala vangraničnih pozorišta u Kišvardi poneto je priznanje za najuspešniju predstavu, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Arpadu Mesarošu. Uz sve to, Udruženje mađarskih kritičara joj je tokom 2018. godine dodelilo prestižno odlikovanje za najbolju predstavu na svemađarskom govornom području.

Partneri

Pratite nas na Facebooku