Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Hasanaginica na Joakim Inter Festu 10. oktobra!

Na konferenciji za medije u Knjaževsko-srpskom teatru govorili su Miloš Krstović, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra i pozorišni kritičar RTS-a Slobodan Savić, selektor i umetnički direktor Festivala.
Od 07. do 14. oktobra ove godine u Kragujevcu će biti izvedene predstave iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije.
– Sve u svemu, i uprkos svemu, pred nama je Festival koji slavi estetski sofisticirano i društveno odgovorno pozorište. Od ove godine njegov koncept je evro-regionalni, utemeljen na visokim umetničkim standardima. Odabrao sam predstave koje, u skladu sa referentnim praksama pozorišnog izraza, s jedne strane otvaraju suštinska, ontološka pitanja savremenog čoveka, poniru u njegovu dušu i intimu i, s druge strane, predstave koje se hvataju u koštac i beskompromisno razobličavaju anomalije društvenog života i naopake socijalne, rodne i političke navike. Selekcija je tek malo više od pola posla. Predstoji nam još mnogo rada, pre svega organizatorima i domaćinima Festivala. Ako sve privedemo kraju kako je zamišljeno imaćemo već ove jeseni u Kragujevcu jedan od tri najznačajnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji – rekao je, između ostalog, Slobodan Savić.
– Nema nikakve sumnje da je ovo najkvalitetnija selekcija od osnivanja Festivala. Selektor je već u prvoj godini svog mandata uradio ono što je projektovao za naredne dve godine. Grad Kragujevac i Knjaževsko-srpski teatar, kao što smo i obećali, čvrsto stoje iza Savićevog koncepta. Kragujevčani će na jesen imati pozorišni festival kakav oduvek zaslužuju – rekao je na kraju konferencije za medije Miloš Krstović.

TESLA, Gefyra Theater Company, Atina, tekst i režija Mihalis Jinitis, Grčka

SLIKA DORIJANA GREJA, po romanu Oskara Vajlda, režija Stajko Murđev, Dramsko pozorište „Nikola Vaptsarov”, Blagoevgrad, Bugarska

TARTIF, po Molijeru, autorski projekat Igora Vuka Torbice, Srpsko narodno pozorište i Narodno pozorište Sombor, Srbija

HASANAGINICA, po motivima drame Ljubomira Simovića, režija Andraš Urban, Novosadsko pozorište, Ujvideki sinhaz, Srbija

MEDEJINI DEČACI/ MEDEA`S BOYS, Jonut Sociu (po Euripidu), režija Andrej Mareji, Pozorište Apolo 111, Bukurešt, Rumunija

ZABAVA ZA BORISA, Tomas Bernhard, režija Snežana Trišić, Prešernovo pozorište Kranj i Pozorište Ptuj, Slovenija

KO SE BOJI VIRDžINIJE VULF, Edvard Olbi, režija Lenka Udovički, Pozorište „Ulisis“, Brioni, Hrvatska

Partneri

Pratite nas na Facebooku