Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

III SYNERGY#WTF - otvaranje festivala: KAL – Rock´N´Roma

Velika scena
Gostovanje


Kal (na romskom znači „crn“) je poznati romski muzički bend iz Srbije, osnovan u Valjevu, dok članovi postavke trenutno borave u Beogradu. Interes domaće, ali i inostrane publike, privukli su 2006. godine istoimenim debi albumom. U numerama dominira kombinacija balkanske romske muzike i tanga, te zvukova sa Bliskog istoka, iz Turske i sa Jamajke.
Bend je osnovan 1996. godine i od tada je snimio nekoliko kompilacija sa drugim muzičarima. Prvo pojavljivanje na nacionalnoj televiziji imali su 2006. na kanalu B92, u emisiji Timofejev tokom dočeka Nove godine, kada su predstavili svoj specifičan muzički stil.
Tokom te godine, Kal je održao više od sto koncerata širom sveta, uključujući većinu evropskih država i SAD. Kada je reč o festivalima, 2001, 2002. i 2004. godine nastupali su na mađarskom festivalu Sziget, zatim se pojavljuju na La notte di San Lorenzo u Milanu, potom u Atini na 11. evropskom bijenalu mladih stvaralaca, na novosadskom festivalu EXIT nastupe beleže 2004. i 2005, dok su 2006. godine bili deo Međunarodnog muzičkog sajma WOMEX. U aprilu iste godine, njihov debi album je dospeo na prvo mesto liste World Music Charts Europe, a na kraju godine završio je na trećoj poziciji.
Bend, a posebno frontmen Dragan Ristić, veoma su politički i društveno angažovani i bore se protiv diskriminacije nad Romima. Dragan i njegov brat Dušan su osnovali letnju školu Amala, gde polaznici kroz radionice uče romski jezik, istoriju, kulturno nasleđe i političke uticaje ovog naroda.

Partneri

Pratite nas na Facebooku