Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

SELJAČKA OPERA OTVARA 47. SEZONU U NOVOSADSKOM POZORIŠTU

 

Novi Sad, 17. septembar 2020. godine – U Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház održana je konferencija za medije, na kojoj su najavljene predstojeća 47. sezona i premijera predstave Seljačka opera.

Tim povodom govorili su upravnik pozorišta Valentin Vencel, reditelj Atila Keresteš, zatim glumci Emina S. Elor, Terezia Figura, Gergelj Kali, Gabor Pongo, te Daniel Husta, kao i muzički saradnik David Klem.

Prva premijera u okviru nove sezone zakazana je za 21. septembar, kada se, ujedno, obeležava Dan mađarske drame. Tom prilikom biće izvedena Seljačka opera, prema tekstu savremenog mađarskog pisca Bele Pintera, a u režiji Atile Keresteša. Muziku za ovo ostvarenje napisao je kompozitor Benedek Darvaš, koji je svoj opus posvetio uglavnom primenjenoj muzici.

,,Novosadsko pozorište je svoj prvi iskorak, posle pauze od gotovo pola godine, načinilo učešćem na dva festivala, najpre u Kišvardi u Mađarskoj, a potom i na Novom tvrđava teatru u Čortanovcima – oba veoma uspešna, pošto su se naši glumci vratili sa nagradama. Naredni korak će biti upravo premijera Seljačke opere, koja je trebalo da bude izvedena još u martu mesecu, od kada je svi željno iščekujemo“, izjavio je direktor pozorišta Valentin Vencel.

Reditelj Atila Keresteš naveo je da je Seljačka opera ,,zasnovana na arhaičnoj priči, u kojoj se klasične teme, poput incesta i rodoskrvnog roditeljstva suprotstavljaju motivima iz mađarskih narodnih balada... Narativ je od početka do kraja praćen muzikom, koja se zasniva na mešavini mađarskih narodnih pesama sa područja Transilvanije, baroknog prizvuka, klasike, kantija i roka.”

U Seljačkoj operi će igrati:  Bence Salai, Blanka Dieneš, Terezia Figura, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Judit Laslo, Daniel Husta, Emina S. Elor i Gergelj Kali.

Nakon ove predstave, planirano je da se u sezoni 2020/2021. na repertoaru nađe još pet novih projekata: Nosorog (pisac: Ežen Jonesko; režija: Nikita Milivojević), Paravani (Žan Žene; Dino Mustafić), Bludni dani kuratog Džonija (Filip Grujić; Jovana Tomić), zatim Mefisto (Klaus Man; Peter Telihaji) i Neron, krvavi pesnik (Deže Kostolanji).

Partneri

Pratite nas na Facebooku