Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Kritika: RTV o "Grobnici"

RTV Vojvodine iz pera pozorišnog kritičara Ivane Petrović donosi kritiku za predstavu "Grobnica za Borisa Davidoviča" čija je premijera bila 2. oktobra na sceni Novogadskog pozorišta. Evo cele kritike...

 

Grobnica za Borisa Davidoviča

Susret izrazito ludističke poetike reditelja Popovskog sa neverovatnom razigranošću, kondicijom i posvećenjem ansambla Novosadskog pozorišta iznedrio je predstavu koja već na početku sezone postavlja visok, nekima nedostižan, standard.

“Grobnica za Borisa Davidoviča” u adaptaciji Ernea Verebeša… još jedan je način obeležavanja jubileja koji u našoj kulturi nije ostavio mnogo traga - 4 decenije od objavljivanja knjige bez nade, kako je nazvao Brodski, knjige koja je inpirisala Azrine filigranske pločnike, konačno knjige koju je pratila najbučnija književna polemika. Tako da je sama inicijativa uprave Novosadskog pozorišta da na scenu postavi jedno od poglavlja naše zajedničke istorije, standard za mnoge previsoko postavljen. Setimo se samo da prema istraživanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka svaki treći Srbin nije čuo za Kiša.

Ali, i da je čuo, svakako bi bilo uputno da svoje čitanje ukrsti sa tumačenjem večitog dečaka ex-ju pozorišta, Acom Popovskim. Sa njegovom precizno ironičnom, mangupski duhovitom stripovanom slikom istorije. Sa njegovim neumornim traganjem za zrncem smisla na odru te istorije. Na odru Borisa Davidoviča Novskog, ruskog Jevrejina, učesnika Oktobraske revolucije koji je stradao u Staljinovm čistkama.

Jer, u mračnom tunelu istorijskih procesa, prateći neuhvatljivi identitet Borisa Davidoviča, Popovski pronalazi i rasplamsava klicu smisla u samoj pozorišnoj igri, ljudskoj sposobnosti da se uzdigne nad pozicijom beznačajnog zupčanika istorijske mašinerije I, ako ništa drugo, nasmeje tom bezizlaznom i beznadnom položaju.

Izvod iz kritike Ivane Petrović za RTV Vojvodine

Partneri

Pratite nas na Facebooku