Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

POČETAK OKTOBRA U ZNAKU HASANAGINICE

Teatar u jednom dejstvu i Joakim Inter Fest

Predstava Novosadskog pozorišta Hasanaginica je od svoje prošlogodišnje premijere do danas izgradila bogatu festivalsku reputaciju. Na već dva nacionalna festivala – na Sterijinom pozorju i na požarevačkom Viminacijumu – proglašavana je za najbolju. Ove godine je izabrana da se takmiči na još dva značajna pozorišna događaja; 3. oktobra je odigrana u okviru Teatara u jednom dejstvu u Mladenovcu, a 10. oktobra se našla na sceni kragujevačkog Joakim Inter Festa.

Teatar u jednom dejstvu, Mladenovac

O selekciji predstava na ovogodišnjem Teatru u jednom dejstvu odlučivao je dramski pisac i dramaturg Željko Hubač. Prva na repertoaru se, 2. oktobra, našla predstava Balkanski špijun Narodnog pozorišta u Beogradu, za koju režiju potpisuje Tatjana Mandić Rigonat.

Tokom drugog festivalskog dana prikazana je Hasanaginica koju je, inspirisan dramom Ljubomira Simovića, režirao Andraš Urban. Njen autor navodi da ga je Simovićevo delo nagnalo da ispita ,,koji se to ženski lik danas plasira kao deo manipuativne mašinerije, bilo koje, verske, političke, sistemske, koji nam se to ženski arhetip plasira“.

Nakon Hasanaginice i Balkanskog špijuna, u takmičarskom delu festivala su se našle još i predstave Šuplji kamen Teatra Vuk, takođe u režiji Tatjane Mandić Rigonat, zatim Ljubav u Savamali u izvođenju Zvezdara Teatra, a u režiji Darjana Mihajlovića, te predstava Tartif Narodnog pozorišta u Somboru i Srpskog narodnog pozorišta, koju je režirao Igor Vuk Torbica.

Joakim Inter Fest, Kragujevac

Joakim Inter Fest je internacionalni pozorišni festival, koji se u Kragujevcu održava od 2006. godine. Prilikom osmišljavanja ovogodišnjeg izdanja istaknuta je namera da se festival intenzivnije okrene ka inostranim teatrima; stoga su se na repertoaru 14. Joakim Inter Festa našle predstave iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije.

Slobodan Savić – selektor i umetnički direktor Joakim Inter Festa rekao je da je od ove godine koncept festivala ,,evro-regionalni, utemeljen na visokim umetničkim standardima. Odabrao sam predstave koje, u skladu sa referentnim praksama pozorišnog izraza, s jedne strane otvaraju suštinska, ontološka pitanja savremenog čoveka, poniru u njegovu dušu i intimu i, s druge strane, predstave koje se hvataju u koštac i beskompromisno razobličavaju anomalije društvenog života i naopake socijalne, rodne i političke navike“.

U repertoar su, pored Hasanaginice, uvrštene još i predstava Slika dorijana greja, u režiji Stajka Murđeva (Dramsko pozorište „Nikola Vaptsarov”, Bugarska), zatim Tartif Igora Vuka Torbice, pa Medejini dečaci u režiji Andreja Marejia (Pozorište ,,Apolo“, Rumunija), Zabava za borisa, koju je režirala Snežana Trišić (Prešernovo pozorište Kranj i Pozorište Ptuj, Slovenija) i Ko se boji Virdžinije Vulf, čiji je autor Lenka Udovički (Pozorište „Ulisis“, Hrvatska).

Partneri

Pratite nas na Facebooku