Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Rezime sezone 2018/2019: U znaku "Borisa Davidoviča" i "Hasanaginice"

Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz zaokružuje ovu sezonu pobedom na početku i na njenom kraju: na početku godine dobili smo nagradu Udruženja mađarskih kritičara za najbolu predstavu na svemađarskom govornom području. To je "Grobnica za Borisa Davidoviča" a okončavamo je pobedom na Sterijinom pozorju, gde je briljirala "Hasanaginica". Evo krakog rezimea sezone...

 

Velika nagrada na početku sezone...

Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz na samom startu sezone 2018/2019. dobilo je prestižnu nagradu Udruženja kritičara Mađarske i to za predstavu “Grobnica za Borisa Davidoviča”. Naime, ova cehovska asocijacija ocenila je da je predstava u režiji Aleksandra Popovskog najbolja na svemađarskom govornom području. Reditelj Popovski ovom predstavom ušao je tako na velika vrata u mađarski teatar, što ga vodi do prve režije u Nacionalnom pozorištu Mađarske naredne godine.

 

Synergy#WTF 2

Sezona je počela drugim izdanjem Sinerdžija, pozorišnog festivala jezičkih manjina sveta na kojem su ugošćene trupe iz Rumunije, Italije, Mađarske, Izraela, Rusije, Hrvatske, Turske i Ukrajine. Bila je to prilika da vidimo kako o 21. veku, iz svog kulturnog identiteta, razmišljaju jezičke manjine. Tokom festivala pokrenuta je inicijativa za osnivanje asocijacije manjinskih teatara sveta.

 

“Hasanaginica” - šampion 64. Sterijinog pozorja

Svoju 45. sezonu Novosadsko pozorište zaokružuje pobedom na najvažnijem domaćem festivalu - Sterijinom pozorju, gde je “Hasanaginica” u režiji Andraša Urbana proglašna najboljom predstavom. Predstava je donela glumačku nagradu Marti Bereš, nagradu za muziku Ireni Popović Dragović, za dramatizaciju Vedrani Božinović i nagradu “Dnevnika” Marti Bereš.

 

Festivalski život u međuvremenu...

* “Grobnica za Borisa Davidoviča” igrana je na skopskom MOT-u i segedinskom Rekami fesivalu

* “Hasanaginica” je pobedila na požarevačkom “Viminacijumu”

* “Kučka” je igrana na festivalu u rumunskom Brašovu

* “Hasanaginica” je igrana na FPPV (najbolja glumcia Marta Bereš i kompozitorka Irena Popović Dragović) a izvedena je i na subotičkom Dezireu.

* “Mala mađarska pornografija igrana je na Bucinim danima u Aleksandrovcu

* “Mikve” su izvedene na Letnjem festivalu u Kopru

* “Ventilator” je igran na Danima komedije u Celju

 

Gostovanja:

Pored tradicionalnih gostovanja po celoj Vojvodini, predstave Novosadskog pozorišta igrane su:

“Mikve” su gostovale u SNG Maribor

“Ventilator je gostovao diljem Slovenije

 

Šest premijera

Pozorište je u ovoj, svojoj 45. sezoni, naslovljenoj “Pobuna srca”, imalo šest premijera:

“Ventilator”, “Sanjari”, “Hasanaginica”, “Avanture Toma Sojera”, “Til Ojlenšpigel” i “Anđeo je sleteo u Vavilon”.

 

U Novosadskom pozorištu, između ostalaih, gostovali su:

Rumunski “Lift” iz Svetog Đorđa, Šabačko pozorište, Pozorište “Jožef Atila” iz Budimpešte, “Kapital” sa Cetinja, predstave “Jami distrikt” i “Pad”, Per Artov “Sylphide”, subotičke “Lisistrata” i “Liliom”, “Prokleti pušači” iz SNG Ljubljana, “U ime gospoda” Kostolanji Deže pozorišta...

 

Još zanimljivosti...

* Humanitarni bazar knjiga, upriličen u Novosadskom pozorištu, prikupio je 55.500 dinara koji su predati Svratištu za decu u Novom Sadu.

*Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Veencel dobio je nagradu za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine.

* Pod krovom Novosadskog pozorišta održano je i tradicionalno Dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca.

* Tokom maja počele probe predstave “Ana Karenjina” u režiji Dejana Projkovskog

 

Do kraja sezone i predstojećeg leta:

*U okviru prosleve 45. sezone a na njenom samom kraju gostuju dve predstave: japanska “K Oluja” 19. juna i plesna trupa “Tanc Eger” - 20. juna – koja izvodi “Karanfile i ruže”.

* “Grobnica za Borisa Davidoviča” putuje 23. juna na festival u Đulu/Mađarska.

* ”Sanjari” su 27. juna na Festivalu vangraničnih mađarskih pozorišta u Kišvardi/Mađarska.

* “Ventilator” je 7. jula na Novom tvrđava teatru u Čortanovcima

i 11. jula u Budvi, na Gradu teatru.

Najnovije:

Novosadsko pozoriše i gosti iz budimpeštanskog pozorišta “Jožef Atila”, koji su 15. juna igrali predstavu “Trešnja sa crnom peteljkom”, zahvaljujući gledaocima prikupili su 49.000 dinara koje će danas biti predate Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” sa domom učenika.

Partneri

Pratite nas na Facebooku