Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Saopštenje sa konferencije za medije, 06. 09. 2019.

 

NOVA SEZONA U OBNOVLJENOJ SALI NOVOSADSKOG POZORIŠTA

 

Novi Sad, 06. septembar 2019. godine – U Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház održana je konferencija za medije povodom najavljenog završetka renoviranja Velike sale, koja će spremno dočekati publiku i glumce u novoj sezoni.

O značaju sprovedenih radova, ali i o repertoaru i novinama koje očekuju  posetioce ovog pozorišta u idućoj sezoni govorili su upravnik pozorišta Valentin Vencel, kao i umetnički rukovodilac Robert Lenard.

U junu mesecu započeta je obnova Velike sale, koja je podrazumevala krečenje, zamenu podnih obloga i kompletnog nameštaja, te dotrajale stolarije; pošto je tokom prošle godine sanirana fasada zgrade, trenutno se radi i na rekonstrukciji njenog krova. Pored estetske dimenzije, renoviranje je, svakako, bilo važno i iz praktičnih razloga. U okviru radova je, zbog bolje preglednosti, čitavo gledalište podignuto na viši nivo, što je uslovilo rušenje balkona na čijem se mestu sada nalazi servisni most za tehniku.

U ,,presvučenom“ pozorištu, premda u njegovoj Maloj sali, sezonu će 19. septembra otvoriti studenti Akademije umetnosti diplomskom predstavom ,,J“. Reč je o obradi čuvenog mita o Tezeju, u kome se preispituje njegova opšteprihvaćena uloga heroja. Predstava je sačinjena od tri dela, od kojih je prvi režirao Robert Lenard, drugi Margareta Taboroši, a poslednji Đerđ Hernjak.

Sredinom oktobra meseca očekuje se premijera Ane Karenjine, koju će režirati gost iz Makedonije Dejan Projkovski, dok će glavnu junakinju tumačiti Marta Bereš. To će, ujedno, biti prvi događaj održan u renoviranoj Velikoj sali. Nakon toga započinje rad na koprodukcijskom projektu – ovog puta sa Pozorištem mladih, i to na čuvenom mjuziklu Kosa, od čijeg je prvog igranja u Srbiji prošlo pola veka. Režija je u ovom slučaju poverena Peteru Telihaiju iz Mađarske.

Planirano je da se u sezoni 2019/2020. na repertoaru nađu još četiri nova projekta: Kapetan Prljavi Fred (režija: Robert Lenard), Bahantkinje (Nikita Milivojević), zatim Seljačka opera (Atila Keresteš) i Mefisto (Monika Dobrovlanska).

Partneri

Pratite nas na Facebooku