Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Saopštenje sa konferencije za medije, 16. 12. 2019.

PREMIJERA KAPETANA PRLJAVOG FREDA U NOVOSADSKOM POZORIŠTU

 

Novi Sad, 16. decembar, 2019. godine – U Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház održana je konferencija za medije, na kojoj je bilo reči o trećoj premijeri u 46. teatarskoj sezoni. U pitanju je inscenacija jednog od najpopularnijih mađarskih romana – Kapetan Prljavi Fred, koji je napisao Jene Rejte, a čije je prvo izvođenje najavljeno za 18. decembar.

U priču o uzbudljivoj literarno-čitalačkoj avanturi, prepunoj intrige i vrcavog humora, ,,uplovili“ smo zajedno sa članovima flote Novosadskog pozorišta – rediteljem predstave Robertom Lenardom, glumcima Gaborom Pongom, Danielom Gombošem i Benceom Salaiem, te direktorom pozorišta Valentinom Vencelom.

,,Ovo je treća premijera Novosadskog pozorišta u tekućoj sezoni. I pored toga što su joj prethodila dva, tako reći, mega projekta – Ana Karenjina i mjuzikl Kosa, ja sa sigurnošću tvrdim da ova dinamična predstava, zasnovana na izvanredno interesantnoj priči, neće ostati u njihovoj senci“, izjavio je upravnik pozorišta Valentin Vencel.

Gabor Pongo, koji će tumačiti naslovnu ulogu u ovom komadu, izrazio je divljenje prema piscu Jeneu Rejteu, i skrenuo pažnju na to da je tokom svog kratkog života napisao čak 35 književnih ostvarenja, te naveo na problem nedostatka interesovanja za njegova dela u Srbiji.

Reditelj predstave Robert Lenard potom je dodao da je ovaj komad jedini koji je preveden na srpski, i da je u procesu pripreme predstave bilo posebno zanimljivo raditi na prilagođavanju njegovog sadržaja duhu srpskog jezika. ,,U pitanju je veliki komad, koji ukupno broji dvadeset i četiri lika, ne računajući masovne scene. Pored mene sede tri glumca, koji igraju po jednu ulogu, dok ostali tumače po dve, ili čak tri.“

Na kraju je dodao da su za realizaciju predstave pored njih, od izuzetnog značaja bili i Gabriela Crnković, koja, osim što ima ulogu, radi na scenskom pokretu, zatim scenografkinja i kostimografkinja Nora Arva, kao i Vukašin Vojvodić i Akoš Dieneš. Njih dvojica su bili zaduženi za izbor muzičkih numera, koje su veoma važne za ovu predstavu, i daju joj posebnu notu.

U predstavi igraju još i Atila Giric, Daniel Husta, Noemi Kemiveš, Robert Ožvar i Melinda Šimon.

Partneri

Pratite nas na Facebooku